Teknik

Hvad laver du egentlig her?

Med mindre du er helt nybegynder kender du sikkert allerede de teknikker, du skal bruge til at løse sudokuer. Og dem du endnu ikke kender, er sikkert for svære for dig.

Ups. Det var måske en anelse flabet skrevet, men jeg mener det skam helt alvorligt. Der gik meget lang tid, inden jeg begyndte at interessere mig for sudokuteknikker. Det sjoveste er da at finde dem selv. Og der er kun ganske få teknikker, der er så enkle, at det kan betale sig at anvende dem.

Først da jeg var blevet danmarksmester og skulle holde oplæg om sudoku, gik jeg på jagt efter oversigter over teknikker. Og da gjorde jeg det for at sikre mig, at der ikke var nogen grundlæggende teknikker, jeg havde overset. Det var der ikke. Og de allersværeste teknikker gider jeg ikke bruge. Det tager for lang tid. Der er en grund til, at jeg har valgt sudoku og ikke skak som min hobby. Og indrømmet, jeg har aldrig i praksis anvendt fx teknikken jelly-fish og har vel knapt forstået den. Eller måske anvender jeg den uden at vide det. Livet er med andre ord for kort til lange studier af teknikker.

Er du måske allerede verdensmester?

Det er ikke kendskab til teknikker, der gør dig til verdensmester. Så var du det sikkert allerede. Det er alt det andet, der gør dig god.

Øvelse, øvelse og øvelse.


At anvende teknikkerne på rygraden uden at tænke på dem som teknik.


At kende situationer frem for teknikker.


At vide, hvilken dør det bedst kan betale sig at sætte nøglen i.


At vide, om, hvornår og hvordan du skal skrive hjælpetal.


At kunne tilpasse din angrebsstrategi til sudokuens sværhedsgrad.


At kunne ... 

Jeg har altid tænkt sudoku-løsning billedeligt som et befæstet fort med mange døre. I de nemme sudokuer står alle døre åbne. Det er næsten lige meget, hvilken dør nøglen sættes i, så er der en hurtig vej op i tårnet. Ved de svære sudokuer er der kun få, måske kun en enkelt dør, man kan komme ind ad. Og måske må man prøve flere døre og endda kravle op på både anden og tredje sal for at stikke nøglen i en dør. Det er langsommeligt og tager tid. Den dygtige sudokuløser ved, hvilke døre det kan betale sig at stikke nøglen i.

Ingen snyd her

Men nu du er her, skal du selvfølgelig ikke snydes for en god indføring i teknikkerne. Så her er nogle link til gode sider, hvor teknikkerne er beskrevet. Men mit råd er, at du bør bruge din tid på at løse sudokuer, ikke på at læse om det.

SudokuWiki.org - engelsk

http://www.scanraid.com/sudoku.htm